Nr. de ordine | Materia prima | Cantitatea bruto ptr. 10 portii | Cantitatea bruto ptr. 100 portii |
1. | Ficat de miel | 1,000 kg | 10,000 kg |
2. | Maruntaie de miel cu prapure | 1,500 kg | 15,000 kg |
3. | Ceapa | 0,500 kg | 4,000 kg |
4. | Untura | 0,300 kg | 2,500 kg |
5. | Piper | 0,005 kg | 0,050 kg |
6. | Faina | 0,200 kg | 1,500 kg |
7. | Verdeata | 0,200 kg | 1,000 kg |
8. | Oua | 0,250 kg. – 5 oua | 2,000 kg.- 40 oua |
9. | Sare | 0,050 kg | 0,300 kg |
- Produs finit drob de miel : 0,200 kg
- Valori nutritive :
- Lipide : 40,16
- Glucide : 25,64
- Valori energetice :
Modul de preparare :
Maruntaiele de miel se spala si se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare. Cand dau in fiert se spumeaza. Se fierb circa 30 de minute, dupa care se scot, se racesc si se trec prin masina de tocat carne. Intr-un vas cu untura se caleste ceapa taiata si apoi se introduce maruntaiele tocate si se prajesc. Apoi se ia de pe foc vasul, se lasa sa se raceasca maruntaiele, li se adauga jumatate din cantitatea de oua, verdeata tocata, piperul si sarea si se amesteca bine totul. Cu aceasta compozitie se umple prapurele de miel, care se tine mai inainte in apa rece pentru a se putea desface bine. Se acopera compozitia, impaturind prapurele, i se da forma rotunda, se trece prin faina pachetul format, se trece apoi prin ou batut si se prajeste intr-o cratita, in untura infierbantata, la un foc incet. Drobul de miel se serveste cu garnitura de legume sau cartofi prajiti
Nota : Se poate prepara drobul si la tava, inlocuind prapurele cu foi de placinta, servindu-se la portii, in bufete.
PIEPT DE MIEL UMPLUT.
Nr. de ordine | Materia prima | Cantitatea bruto ptr. 10 portii | Cantitatea bruto ptr. 100 portii |
1. | Piept de miel | 1,600 kg | 16,000 kg |
2. | Untura | 0,200 kg | 1,750 kg |
3. | Franzela | 0,500 kg | 5,000 kg |
4. | Ceapa | 0,200 kg | 2,000 kg |
5. | Piper | 0,005 kg | 0,040 kg |
6. | Verdeata | 0,100 kg | 0,400 kg |
7. | Lapte | 0,500 litru | 4,000 litrii |
8. | Cartofi | 1,800 kg | 18,000 kg |
9. | Unt | 0,100 kg | 0,750 kg |
10. | Oua | 0,250 kg | 2,000 kg |
11. | Sare | 0,050 kg | 0,300 kg |
- Produs finit piept de miel umplut :
- Garnitura : 0,120 kg
- TOTAL : 0,250 kg
- Valori nutritive :
- Lipide : 40,18
- Glucide : 65,14
- Valori energetice :
Modul de preparare :
Pieptul de miel se spala, se scurge bine de apa si i se scot coastele. Se scobeste in asa fel incat marginile sa-i ramana impreunate. Intr-o cratita cu untura incinsa se caleste ceapa, curatata si taiata marunt. Dupa ce se prajeste ceapa se introduce franzela, curatata de coaja, inmuiata in lapte si scursa bine, se amesteca bine si se lasa 5 minute pe foc. Apoi se ia de pe foc si se adauga jumatate din cantitatea de oua sparte si batute, amestecand continuu spre a nu se face ouale jumari. Se potriveste de sare si de piper, se adauga verdeata tocata marunt si restul de oua fierte tari, curatate si taiate in cuburi mici. Cu aceasta compozitie se umple pieptul de miel. Se coase cu ata la capatul pe unde a fost umplut si se pune intr-o tava unsa cu untura.. Se introduce tava la cuptor, la foc potrivit, timp de circa 60 de minute. Din cand in cand se stropeste carnea cu untura din tava, ca sa se rumeneasca. Dupa ce s-a facut, se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca putin si se serveste cate o bucata la portie, cu garnitura de pireu de cartofi, care se prepara din 500 grame cartofi, lapte si unt , dupa care se toarna sos pe deasupra.
CIORBA DE MIEL A LA GREC.
Nr. de ordine | Materia prima | Cantitatea bruto ptr. 10 portii | Cantitatea bruto ptr. 100 portii |
1. | Carne de miel | 1,300 kg | 13,000 kg |
2. | Morcovi | 0,200 kg | 1,500 kg |
3. | Albitura | 0,200 kg | 1,500 kg |
4. | Telina | 0,100 kg | 1,000 kg |
5. | Ceapa | 0,500 kg | 4,000 kg |
6. | Orez | 0,100 kg | 1,000 kg |
7. | Iaurt sau | 0,500 kg | 4,000 kg |
8. | Smantana | 0,250 kg | 2,000 kg |
9. | Faina | 0,050 kg | 0,500 kg |
10. | Oua | 0,150 kg.- 3 oua | 1,250 kg.- 25 oua |
11. | Sare de lamaie | 0,007 kg | 0,050 kg |
12. | Verdeata | 0,050 kg | 0,300 kg |
13. | Untura ptr. fata | 0,100 kg | 0,800 kg |
14. | Sare | 0,050 kg | 0,400 kg |
- Produs finit ciorba de miel a la grec :
Ciorba : 0,300 kg
TOTAL : 0,400 kg
- Valori nutritive :
- Lipide : 42,77
- Glucide : 20,56
- Valori energetice :
Modul de preparare :
,
Se pune pe foc o oala cu apa si sare, la care se adauga ceapa, morcovi si telina, curatate si taiate marunt si calite in untura incinsa.
Carnea de miel se taie cate o bucata la portie, se spala, se opareste si se adauga la zarzavat cand acesta este aproape fiert.
Dupa ce au fiert complet carnea si zarzavatul, se adauga orezul fiert separat si se lasa sa mai fiarba inca 5 minute, dupa care se ia oala de pe foc.
Smantana, galbenusurile si faina se amesteca intr-un vas, se bat bine cu telul si se subtiaza cu zeama din ciorba, dupa care se toarna in oala cu ciorba.
Tarhonul se opareste si se toaca marunt, dupa care se pune la ciorba.
Se potriveste de acreala si de sare.
Se serveste cu verdeata tocata pe deasupra.
cu deosebirea ca se acreste cu sare de lamaie si lipseste tarhonul.
Acest preparat se incadreaza in categoria : retete culinare traditionale de Paste.